W okresie zimowym i na przedwiośniu najczęściej dopada nas przeziębienie i rozmaite infekcje wirusowe. Sprzyja temu zimno, dynamicznie zmieniająca się pogoda, niewłaściwy ubiór, a przede wszystkim zła dieta pozbawiona odpowiedniej ilości witamin i innych składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podpowiadamy jak wzmocnić odporność w okresie zimy, by przeziębienia i wirusy omijały nas z daleka.
Co powinien zawierać jadłospis w okresie zimowym?
Zimą nasza dieta powinna wyglądać nieco inaczej niż latem. Należy unikać produktów wychładzających organizm, takich jak pomidory, czy owoce cytrusowe. Dotyczy to oczywiście postaci surowej, bo przetworzone pomidory w postaci koncentratu czy w sosach, zupach można spożywać bez ograniczeń. Podobnie jest z cytrusami. Można dodawać sok z cytryny do napojów rozgrzewających, czy mandarynki do ciasta, ale nie przesadzać z jedzeniem surowych, szczególnie przed wyjściem z domu. Dieta powinna obfitować w rozgrzewające zupy, bogate w takie składniki odżywcze jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca. Witaminę C ważną dla utrzymania odporności najlepiej dostarczać w postaci naturalnej spożywając jak najwięcej kiszonek, które oprócz dużej ilości tej witaminy, zawierają również cenne probiotyki. Dobrym źródłem tej witaminy jest też papryka, którą warto umieścić w swojej diecie. Nie można zapominać o włączeniu do jadłospisu czosnku i cebuli, które zawierają całe mnóstwo cennych dla zdrowia i odporności składników. Warto też stosować takie przyprawy jak imbir, kurkuma, czy oregano, które rozgrzeją organizm. Jedzmy mniej surówek, a więcej warzyw gotowanych i orzechów bogatych w tłuszcze omega-3.
Jak jeszcze zadbać o organizm, by zwiększyć jego odporność?
Właściwa i zróżnicowana dieta to podstawa zdrowia. Nie wszystkie jednak witaminy ważne dla odporności można w pełni uzupełnić dietą. W okresie zimowym dużo osób cierpi na niedobory witaminy D, która w naturalny sposób powstaje w organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych. Zimą, kiedy tego słońca brakuje i nie możemy się opalać, dobrze jest dostarczać tej witaminy w postaci suplementów. Nie należy z tym jednak przesadzać, bo zarówno jej brak, jak i nadmiar mogą być szkodliwe. Trzeba pamiętać przy tym, że witamina ta, podobnie jak witamina A i E rozpuszczają się w tłuszczach i tylko w ich obecności się przyswoją. Nie eliminujmy więc tłuszczów z diety, bo jeśli to zrobimy, nawet przy suplementacji możemy cierpieć na deficyt tych witamin. Aby organizm zachował naturalną odporność, nie można też zapominać o ruchu, szczególnie na świeżym powietrzu i odpowiedniej ilości snu w dobrze przewietrzonej sypialni. Nie należy wychodzić z domu bez śniadania, które nie tylko doda energii, ale też pozwoli utrzymać ciepło. Należy unikać w diecie wysoko przetworzonych produktów zawierających dużo chemicznych składników. O ile to możliwe starajmy się kupować żywność od sprawdzonych dostawców z jak najmniejszym składem na opakowaniu.
Odporność organizmu zależy od wielu czynników, o które należy zadbać, by organizm funkcjonował prawidłowo. Urozmaicona dieta, oparta na zdrowej żywności pełnej witamin i składników mineralnych, właściwa ilości snu i ruchu na świeżym powietrzu, oraz suplementacja witaminy D, której organizm nie jest w stanie zimą wytworzyć, przyczynią się do zwiększenia odporności i powitamy wiosnę w lepszym zdrowiu.
KOS