Jedzenie jest nie tylko źródłem energii, niezbędnej do działania oraz codziennego funkcjonowania, ale dostarcza przede wszystkim cennych wartości odżywczych w postaci witamin i minerałów. Odpowiednia dieta odgrywa także szczególną rolę w profilaktyce nowotworowej, w trakcie trwania leczenia, a także po jego zakończeniu. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem (World Cancer Research Found) opracowała standardy dotyczące żywienia, które w połączeniu z modyfikacją stylu życia, mogą obniżyć nawet o 1/3 zachorowań na raka! Na jakich produktach powinna opierać się zatem dieta antyrakowa oraz jakie są jej podstawowe założenia?
Główne zasady diety antyrakowej
Dieta antyrakowa stosowana jest przede wszystkim w profilaktyce nowotworowej. Niech nie zmyli Cię słowo „dieta”, ponieważ w tym przypadku powinno odnosić się ono do stylu życia, a nie tylko chwilowej zmiany. Główną rola przypada tutaj warzywom i owocom, które powinniśmy spożywać przynajmniej w 5 porcjach na dzień, przy zachowaniu odpowiednich proporcji: 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. W naszym jadłospisie nie może zabraknąć także błonnika, produktów pełnoziarnistych oraz roślin strączkowych.
Bądźmy jednak świadomi, że wybiórcze jedzenie produktów z diety antyrakowej nie jest gwarancją jej skuteczności! Największe znaczenie odgrywa w tym przypadku różnorodność spożywanych dań oraz wzajemne oddziaływanie poszczególnych składników. Chcąc cieszyć się zdrowiem, musimy zadbać zatem o zbilansowane posiłki, które dostarczą naszemu organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów.
Produkty w diecie antyrakowej
Na jakich dokładnie produktach opiera się dieta chroniąca przed nowotworami? Poznajmy najważniejsze składniki, dzięki którym świadomie zmniejszymy ryzyko zachorowań na tę niebezpieczną chorobę.
Kolorowe warzywa i owoce
Różne kolory warzyw i owoców decydują o ich głównych właściwościach, które pozwalają zapobiec chorobom nowotworowym, i tak:
- Kolor czerwony to źródło likopenu oraz antocyjanów, czyli dwóch silnych przeciwutleniaczy. Znajdziemy go m.in w pomidorach, papryce, wiśniach, czereśniach, żurawinie.
- Kolor zielony swoje właściwości antynowotworowe zawdzięcza związkowi, jakim jest indolo-3-karbinol. Najwięcej posiadają go brukselki, szpinak, brokuł, kapusta.
- Kolor żółty i pomarańczowy świadczą o dużej zawartości witaminy C, zaliczanej do grupy przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym, a także są źródłem karotenoidów. W diecie antyrakowej warto uwzględnić produkty takie jak brzoskwinia, marchew, dynia, cytryny, mango, morele, ananasy oraz pomarańcze.
- Kolor biały to bogactwo fitoestrogenów, które chronią przed rakiem żołądka, prostaty oraz piersi. Sięgajmy zatem po m.in cebulę, rzodkiew, czosnek, por.
- Kolor fioletowy również bogaty jest w antocyjany, które występują w warzywach i owocach takich jak czarna porzeczka, aronia, czerwone winogrona, śliwki.
Produkty pełnoziarniste
Chcąc zapobiegać nowotworom, w naszej diecie obowiązkowo powinno znaleźć się miejsca na:
- grube kasze,
- pełnoziarniste pieczywo,
- ciemny ryż,
- makarony razowe,
- płatki zbożowe,
- otręby,
- błonnik
Nasiona roślin strączkowych
Jednym ze źródeł błonnika są rośliny strączkowe, takie jak:
- fasola,
- groch,
- ciecierzyca,
- soja,
- bób
Tłuszcze pochodzenia roślinnego
Dieta antyrakowa opiera się w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego, dlatego też zalecane jest zrezygnowanie z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych, które znajdziemy w:
- rybach morskich,
- oliwie z oliwek,
- orzechach,
- pestkach dyni,
- siemieniu lnianym,
- oleju rzepakowym.