Powinniśmy pamiętać, że ryby zawierają w sobie wiele ważnych wartości odżywczych, przede wszystkim kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają groźnym chorobom. Powinniśmy jeść ryby co najmniej raz w tygodniu. Mamy poniżej cztery rodzaje ryb, przykład ich przyrządzenia, oraz podpowiedzi na to, z czym się dobrze komponują. Pamiętajmy, że mięso …
Read More »Jesienne smaki: patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wśród warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy są Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną – pokochają je miłośnicy …
Read More »3 proste pomysły na dania z soczewicy
Oprócz dobrego smaku, soczewica posiada wiele cennych witamin i minerałów oraz jest korzystna dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Oto 3 proste przepisy na smaczne dania z soczewicy. 1. Zapiekanka z ryżu i soczewicy Będziemy potrzebowali: litr bulionu, 2 woreczki ryżu, 150 g soczewicy, 2 filety z kurczaka, 3 łyżki oliwy z …
Read More »