Coraz więcej osób nie może spożywać składników często dodawanych do ciast bądź ciasteczek, takich jak mleko, mąka i jajka. Specjalnie dla nich powstają równie smaczne i zdrowe smakołyki bez zawartości wszystkich bądź niektórych spośród wcześniej wymienionych składników. Możemy je także przygotować sami w domu.
1. Czekolada z daktyli
Będziemy potrzebowali:
- 3 garści daktyli bez pestek,
- 2 łyżki melasy karobowej lub karobu,
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego,
- 1-2 łyżki brązowego cukru bądź innego słodzika (np. ksylitolu albo syropu klonowego)
Przygotowanie:
Daktyle należy umieścić w wysokim naczyniu oraz namoczyć aby było łatwiej je zmiksować, choć bez namaczania też powinno się udać. Do odsączonych i zmiksowanych daktyli dodajemy karob lub melasę, a następnie stopniowo olej kokosowy i słodzidło. Miksujemy wszystko aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2. Bananowy deser
Będziemy potrzebowali:
- pół masła (w wersji bez masła możemy zastosować 50 gramów oleju kokosowego)
- 5 bananów,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 1 galaretka o smaku kiwi bądź agrestu,
- sok z 1 cytryny,
- biszkopty (bądź ciastka bezglutenowe pokruszone i wymieszane z masłem lub olejem kokosowym do uzyskania faktury ciasta. Możemy też wykonać spód wykorzystując przepis na tartę czekoladową)
Przygotowanie:
W małym garnku rozpuszczamy margarynę z połową szklanki wody, a następnie do gorącej masy dodajemy dwie galaretki cytrynowe i mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Trzy banany należy zmiksować z sokiem cytrynowym, a następnie połączyć je z masą cytrynową. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Blachę wykładamy biszkoptami i zalewamy to wykonaną wcześniej masą, tak aby zakryła biszkopty. Po wykonaniu tej czynności wkładamy całość do lodówki na 10 minut aby wszystko się połączyło, a po upłynięciu tego czasu wyjmujemy, nakładamy resztę masy i odstawiamy na kolejne 10 minut do lodówki. Banany, które nam zostały kroimy na plasterki, układamy na zastygniętej masie i zalewamy galaretką. Gdy zastygnie, będziemy mogli zabrać się za jedzenie.
3. Tarta czekoladowa
Będziemy potrzebowali:
- pół szklanki daktyli,
- dwie szklanki ulubionych orzechów,
- szczypta soli,
- cztery łyżki oleju kokosowego,
- trzy tabliczki czekolady gorzkiej,
- 300 ml wody z dwóch puszek po ciecierzycy,
- maliny
Przygotowanie:
Należy zalać daktyle wrzącą wodą i pozostawić na około 10 minut. Połamaną czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej, cały czas dokładnie mieszając, a gdy już wszystko się rozpuści – odstawić aż do wystudzenia. Orzechy wraz z solą należy zmiksować tak, aby powstały grube okruchy. Odcedzone daktyle dodajemy do orzechów wraz z olejem kokosowym i miksujemy aż uzyskamy gęstą masę. Po wykonaniu tej czynności wylewamy całość do tortownicy. Wodę z ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli aż uzyskamy sztywną, białą pianę, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy łopatką, wylewamy na przygotowany spód i odkładamy na 30 minut do lodówki. Gdy czas upłynie, na wierzchu układamy maliny i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
AWI