Gorące, letnie miesiące potrafią dać się we znaki. Kiedy temperatura znacznie wzrasta, przestajemy mieć ochotę na jedzenie. Coś jednak jeść trzeba, aby dostarczyć organizmowi energię oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jak sobie radzić podczas upałów? Skorzystaj z dobrodziejstw, jakimi są świeże, lekkostrawne produkty.
Na mały głód i ochotę na „coś do przekąszenia”
Podczas upałów często wolimy jeść drobne przekąski, zamiast głównych, standardowych posiłków. Na szczęście lato oferuje dużo produktów, z których wykonamy proste, szybkie i smaczne rzeczy, idealne do przekąszenia, kiedy złapie nas mały głód. Jeżeli chodzi o wytrawne przekąski, doskonale sprawdzi się sałatka z pomidorów i mozzarelli. Aby ją wykonać wystarczą dwa pomidory, kulka mozzarelli, trochę cebuli (białej albo czerwonej), sól i bazylia (świeża lub suszona.) Pomidory i ser kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość przyprawiamy do smaku solą i dodajemy bazylię. Świetną opcją są również warzywa z dipami. W zależności od upodobań, możemy pokroić w słupki marchewkę, ogórka, paprykę. Możemy też użyć buraków lub batatów, po wcześniejszym upieczeniu ich w piekarniku. Najprostszym dipem będzie passata pomidorowa przyprawiona pieprzem, solą, oregano, bazylią i cebulą. Innym prostym sosem jest majonez wymieszany z odrobiną mleka (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji), czosnkiem i oregano. Jeżeli zaś chodzi o przekąski na słodko, warto postawić na koktajle i jogurty z owocami lub sałatki owocowe. Tutaj wszystko zależy od naszych upodobań. W przypadku koktajli możemy mieszać dowolne owoce z np. sokiem pomarańczowym albo jabłkowym. W przypadku koktajli mlecznych, unikajmy cytrusów, aby mleko się nie zważyło. Do jogurtów najlepiej pasują truskawki, maliny, borówki i brzoskwinie. Sałatki można zrobić z dowolnych owoców, z dodatkiem soku z cytryny i miodu.
Proste i szybkie dania na upalne dni
Kiedy jest gorąco, możemy zrezygnować z dużej ilości węglowodanów (w postaci kasz, ryżu, ziemniaków, makaronów). zastępując je większą ilością warzyw. Najprostsze w przygotowaniu są sałatki. Do ich zrobienia wystarczy ulubiona sałata lub szpinak, warzywa i np. wędzony łosoś lub odpowiednio przyprawiony kurczak. Można do nich dodać również jakiś ser – żółty, pleśniowy lub fetę. Do takiej sałatki (np. świeży szpinak, suszone pomidory, orzeszki ziemne, świeże pomidory i camembert) można zrobić grzanki z masłem czosnkowym lub ziołami prowansalskimi. Świetnie sprawdzają się również grillowane warzywa, lub cukinia pieczona z mięsem mielonym, papryką i serem. Nie wolno zapominać o zupach. Zarówno te klasyczne, jak i zupy krem oraz chłodniki doskonale nadają się na upalne, letnie dni. Szczególnie godne polecenia są zupa krem z dyni i marchewki oraz chłodnik buraczkowy i ogórkowy.
Latem stawiajmy na proste, szybkie dania, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Korzystajmy ze świeżych, pełnych witamin produktów. I cieszmy się smakiem sezonowych owoców, wykorzystując je na wszystkie możliwe sposoby.
KNO