śniadanie na ciepło
Warto znaleźć dodatkową chwilę o poranku, aby móc cieszyć się pożywnym oraz zdrowym posiłkiem, który dostarczy nam energetycznych składników potrzebnych na dalszą część dnia | fot.: Fotolia

Śniadania na ciepło w okresie jesienno-zimowym

Śniadanie to pierwszy i podstawowy posiłek, od którego powinniśmy rozpoczynać każdy dzień. Słowo „powinniśmy” jest tutaj kluczowe, ponieważ niestety w wielu przypadkach na tym się kończy. Szczególnie ważne jest śniadanie na ciepło, po które warto sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego zatem śniadania są tak ważne oraz jakie ciepłe przysmaki możemy spożywać o poranku?

Dlaczego warto jeść śniadania?

W związku z nieustająco wrastającym tempem naszego życia, załatwianiem wielu spraw w biegu oraz pośpiechu, nie brakuje wśród nas osób, które pierwszy posiłek spożywają dopiero po paru godzinach od wstania, między jednym spotkaniem a drugim. Unikanie śniadania to powszechny problem zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci, które często czerpią wzorce właśnie od osób starszych.

Co powinno Cię przekonać do rozpoczynania dnia pożywnym śniadaniem? Każdy z nas nie raz słyszał, że śniadanie dodaje nam energii na cały poranek. Wbrew pozorom nie jest to hasło reklamowe, ale prawda. Sen jest dla naszego organizmu czasem regeneracji oraz odpoczynku,  także od jedzenia. Spowolniony metabolizm, aby powrócić na prawidłowe tory potrzebuje wraz z początkiem dnia nowego zastrzyku energii, dlatego też to, co znajdzie się rano na naszym talerzu przekłada się na nasze chęci do działania w pierwszej połowie dnia. Co więcej, śniadanie jest również uważane za „paliwo” potrzebne dla sprawnego funkcjonowania naszego mózgu, który po parogodzinnym śnie pracuje na zwolnionych obrotach. Aby go pobudzić bardzo ważne jest, aby w pierwszym posiłku dostarczyć mu jak największą ilość glukozy z której będzie mógł czerpać energię. Jej brak może skutkować bowiem zmęczeniem, osłabieniem czy zawrotami głowami.

Śniadanie na ciepło czyli najlepszy wybór na początek dnia

Jesienią i zimą wzrasta ryzyko zachorowań na grypę, co wynika z osłabionej odporności naszego organizmu oraz większej podatności na różnego rodzaju infekcje. Aby do tego nie dopuścić pamiętajmy o ciepłych posiłkach w ciągu dnia. Kluczowym z nich są śniadania na ciepło, które można spożywać w wielu odsłonach, zarówno na słodko jak i na słono.

  • Najpopularniejszą formą śniadania na ciepło w wersji słodkiej jest owsianka. Płatki owsiane to bogate źródło błonnika, gwarantującego długotrwałe uczucie sytości oraz korzystnie wpływającego na nasz metabolizm. Płatki owsiane są bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu. W zależności od upodobań można gotować je na mleku lub wodzie, a w roli dodatków wyśmienicie sprawdzą się świeże oraz suszone owoce, migdały, orzechy czy masło orzechowe.
  • Jeśli gustujemy w słodkich śniadaniach nasz dzień możemy rozpocząć także od kaszy manny na mleku z owocami lub płatków ryżowych czy jaglanych na mleku. W chłodne dni dodatkowo rozgrzeją nas przyprawy takie jak goździki, cynamon oraz kardamon.
  • Niezwykle sycącym śniadaniem na ciepło są także omlety. Aby otrzymać zdrowszą wersję tego posiłku warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą, kukurydzianą lub jaglaną, a zamiast klasycznego białego cukru użyć nieco słodzika lub odrobiny miodu. Dodatki to natomiast kwestia naszych upodobań.
  • Osoby lubiące konkretne śniadania na ciepło mogą spożywać je w formie jajecznicy z pełnoziarnistym pieczywem lub zdecydować się na omlet z warzywami, serem oraz szynką. 

Pamiętajmy także o ciepłych napojach do każdego śniadania takich jak kawa, herbata, czy kakao dla dziecka.

Jak widać, smakowitych propozycji na śniadanie na ciepło nie brakuje, dlatego też z pewnością przy takiej różnorodności każdy z nas znajdzie coś, co trafi w jego podniebienia. Warto znaleźć dodatkową chwilę o poranku, aby móc cieszyć się pożywnym oraz zdrowym posiłkiem, który dostarczy nam energetycznych składników potrzebnych na dalszą część dnia.

MBY

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *