Okazja na zrobienie pysznych, a przede wszystkim prostych deserów trafia się tylko raz do roku, ponieważ możemy jeść do woli nasze smaczne, świeże, krajowe owoce, a nie sprowadzane zza granicy. Prezentujemy przepisy na proste i smaczne desery które umilą każdemu lato.
1. Domowa galaretka owocowa
Będą nam potrzebne:
- 500 g malin,
- 6 łyżeczek żelatyny
- Kiść winogron,
- Sok wyciśnięty z 2 cytryn,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 szklanki soku pomarańczowego.
Przygotowanie:
Winogrona należy dokładnie umyć, przekroić na pół, pozbyć się wszystkich pestek i włożyć do miski. Polać je sokiem z cytryny, dodać maliny, posypać cukrem i pozostawić na 30 minut. Podgrzać sok pomarańczowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do soku. Odsączyć maliny i winogrona, a sok powstały z nich dodać do soku pomarańczowego. Na dno miseczki nalać trochę soku z żelatyną i wstawić na 15 minut do lodówki, a następnie dodać owoce i zalać ponownie sokiem. Zostawić w lodówce na 4 godziny.
2. Żółty koktajl
Będą nam potrzebne:
- 1 banan,
- 2 morele,
- 1 brzoskwinia,
- 1 gruszka,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka sproszkowanego siemienia lnianego,
- 2 szklanki jogurtu, kefiru albo maślanki.
Przygotowanie:
Owoce należy umyć, obrać i pokroić na części. Zmiksować z siemieniem lnianym, miodem i sokiem z cytryny. Stopniowo dolewać jogurt(maślankę lub kefir) aż do konsystencji, która nam odpowiada. Miksować jeszcze przez chwilę i gotowe.
3. Sałatka arbuzowa
Będą nam potrzebne:
- Pół arbuza,
- 4 gruszki,
- Sok z limonki lub cytryny,
- 2 łyżki syropu wiśniowego,
- Kawałek świeżego korzenia imbiru.
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy owoce, pozbywamy się pestek i gniazd nasiennych. Kroimy w małą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Syrop wiśniowy łączymy z imbirem i sokiem z limonki. Owoce przekładamy do miseczek i polewamy sosem. 15 minut przed podaniem wystawiamy do lodówki.
4. Muffinki z owocami leśnymi
Będą nam potrzebne:
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mleka 3%,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g mieszanki jagód, malin i jeżyn (mogą tez być borówki albo porzeczki).
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkami i żółtkami. Masło rozpuścić i przestudzić, wlać razem z wymieszanymi jajami z mlekiem do miski z sypkimi produktami i wymieszać. Foremki lub papilotki wypełnić do połowy ciastem, dołożyć owoce i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190°C i piec około 30 min.
5. Waniliowy deser z kiwi i agrestem
Będą nam potrzebne:
- 4 serki homogenizowane waniliowe,
- 4 kiwi,
- Garść agrestu,
- 2 łyżki cukru pudru,
- Kawałek czekolady do ozdoby,
- Bita śmietana.
Przygotowanie:
Agrest umyć, a kiwi obrać. Zmiksować blenderem owoce z cukrem pudrem. Do pucharków włożyć serek, a następnie warstwowo: owoce, serek, owoce. Tak przygotowany deser polać bitą śmietaną i sprószyć wiórkami czekoladowymi.
AWI