muffiny z borowkami
przepisy na proste i smaczne desery które umilą każdemu lato | fot.: Fotolia

Smakowite desery na lato

Okazja na zrobienie pysznych, a przede wszystkim prostych deserów trafia się tylko raz do roku, ponieważ możemy jeść do woli nasze smaczne, świeże, krajowe owoce, a nie sprowadzane zza granicy. Prezentujemy przepisy na proste i smaczne desery które umilą każdemu lato.

1. Domowa galaretka owocowa

Będą nam potrzebne:

  • 500 g malin,
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • Kiść winogron,
  • Sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego.

Przygotowanie:

Winogrona należy dokładnie umyć, przekroić na pół, pozbyć się wszystkich pestek i włożyć do miski. Polać je sokiem z cytryny, dodać maliny, posypać cukrem i pozostawić na 30 minut. Podgrzać sok pomarańczowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do soku. Odsączyć maliny i winogrona, a sok powstały z nich dodać do soku pomarańczowego. Na dno miseczki nalać trochę soku z żelatyną i wstawić na 15 minut do lodówki, a następnie dodać owoce i zalać ponownie sokiem. Zostawić w lodówce na 4 godziny.

2. Żółty koktajl

Będą nam potrzebne:

  • 1 banan,
  • 2 morele,
  • 1 brzoskwinia,
  • 1 gruszka,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego siemienia lnianego,
  • 2 szklanki jogurtu, kefiru albo maślanki.

Przygotowanie:

Owoce należy umyć, obrać i pokroić na części. Zmiksować z siemieniem lnianym, miodem i sokiem z cytryny. Stopniowo dolewać jogurt(maślankę lub kefir) aż do konsystencji, która nam odpowiada. Miksować jeszcze przez chwilę i gotowe.

3. Sałatka arbuzowa

Będą nam potrzebne:

  • Pół arbuza,
  • 4 gruszki,
  • Sok z limonki lub cytryny,
  • 2 łyżki syropu wiśniowego,
  • Kawałek świeżego korzenia imbiru.

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy owoce, pozbywamy się pestek i gniazd nasiennych. Kroimy w małą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Syrop wiśniowy łączymy z imbirem i sokiem z limonki. Owoce przekładamy do miseczek i polewamy sosem. 15 minut przed podaniem wystawiamy do lodówki.

4. Muffinki z owocami leśnymi

Będą nam potrzebne:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3%,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g mieszanki jagód, malin i jeżyn (mogą tez być borówki albo porzeczki).
    Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mleko z jajkami i żółtkami. Masło rozpuścić i przestudzić, wlać razem z wymieszanymi jajami z mlekiem do miski z sypkimi produktami i wymieszać. Foremki lub papilotki wypełnić do połowy ciastem, dołożyć owoce i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190°C i piec około 30 min.

5. Waniliowy deser z kiwi i agrestem

Będą nam potrzebne:

  • 4 serki homogenizowane waniliowe,
  • 4 kiwi,
  • Garść agrestu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Kawałek czekolady do ozdoby,
  • Bita śmietana.

Przygotowanie:

Agrest umyć, a kiwi obrać. Zmiksować blenderem owoce z cukrem pudrem. Do pucharków włożyć serek, a następnie warstwowo: owoce, serek, owoce. Tak przygotowany deser polać bitą śmietaną i sprószyć wiórkami czekoladowymi.


AWI

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *