Powinniśmy pamiętać, że ryby zawierają w sobie wiele ważnych wartości odżywczych, przede wszystkim kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają groźnym chorobom. Powinniśmy jeść ryby co najmniej raz w tygodniu. Mamy poniżej cztery rodzaje ryb, przykład ich przyrządzenia, oraz podpowiedzi na to, z czym się dobrze komponują. Pamiętajmy, że mięso ryby jest delikatne, więc nie warto przysmażać go zbyt długo.
Łosoś z pieprzem cytrynowym
- filet z łososia,
- pieprz cytrynowy
- bazylia
- oregano
- sól
Wystarczy posypać rybę wszystkimi przyprawami, w dłużej ilości. Odstawić najlepiej na godzinę do lodówki, aby wsiąknął w łososia aromat. Tak przyprawioną rybę, najlepiej zrobić na grillu (ok.10-15 min), na patelni polaną oliwą z oliwek(ok.10-15 min), lub w piekarniku (20-40 min), lecz pamiętać o tym aby użyć folię aluminiową, jeśli go pieczemy. Podczas smażenia lub pieczenia trzeba ją przewracać. Kiedy się zarumieni to znaczy, że jest gotowa, a poziom przypiekania jest indywidualny, jak kto lubi.
Łosoś tak przyrządzony komponuje się dobrze z:
- ziemniakami, (mogą być frytki)
- z ryżem
- z ogórkami kiszonymi
- ćwikłą
Owoce morza w winie białym
- mix owoców morza
- czosnek
- wino białe
Ten pomysł jest przeznaczony na patelnię. Rozgrzewamy oliwę z oliwek. W pierwszej kolejności dodajemy pokrojony czosnek w malutkie drobinki, smażymy przez dwie minuty. Następnie dodajemy mix owoców morza, przez kilka minut smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy owoce morza będą lekko zarumienione, na patelnię dolewamy wino i czekamy aż płyn odparuje.
Tak przyrządzone owoce morza możemy użyć do:
- dressingu
- różnych sałatek,
- spaghetti
- risotto
- paella
Filet z dorsza
- filet z dorsza
- sok z cytryny
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Filety przyprawiamy solą, pieprzem, oraz polewamy sokiem z cytryny, co najmniej na 30 minut odstawiamy do lodówki. Kiedy w rybę wsiąkną przyprawy i polewa, maczamy ją w mące, rozplanowanym jajku i bułce tartej z osobna. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, gdyż ten przepis jest wyłącznie przeznaczony do smażenia. obsmażamy filet z każdej strony do 4 min, chyba że jest grubszy do czekamy jeszcze parę minut dłużej.
Taki filet dobrze się czuje w towarzystwie
- ziemniaków (również frytek)
- kaszy jęczmiennej
- ryżu
- ogórków konserwowych
- kapusty kiszonej
Flaczki z kalmarów
- wywar z włoszczyzny
- kalmary
- sól
- pieprz
Najpierw trzeba przygotować wywar z włoszczyzny. Kalmary polać wrzątkiem, odcedzić i pokroić w paski. Warzywa powinny być przetarte na tarce o grubych oczkach. Kalmar powinien być pokrojony w plasterki. Gdy wywar będzie się gotował, trzeba dodać mięso i ustawić średni ogień. zostawić tak na 30 min. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec zrobić zasmażkę z masła i mąki.
Dodawać:
- bułkę tartą
- do zupy