Herbata to napój, który można znaleźć niemal w każdym domu. Jest ona świetnym dodatkiem, do śniadania czy kolacji. Ponadto, kto nas nie lubi spędzać czasu z dobrą książkę i kubkiem gorącej herbaty pod kocykiem? Dzięki niej, można się rozgrzać. Ponadto herbata, to bardzo zdrowy napój. Jednak warto wiedzieć, które jej gatunki, mają szczególnie korzystne działanie dla organizmu człowieka.
Gatunki herbaty i ich właściwości zdrowotne
Herbata jest znana i lubiana od tysięcy lat. Można powiedzieć, że jest to najbardziej popularny napój na świecie, który w niektórych zakątkach jest oceniany wręcz jako święty. Ma ona bardzo dobry wpływ na nasze ciało i umysł. Warto mieć podstawową wiedzę, na temat następujących jej gatunków:
- czarna herbata – najpopularniejszy gatunek herbaty, który wybierany jest przez większość osób, powstaje on na skutek fermentacji i suszenia liści i w swoim składzie zwiera dużo kofeiny i garbników. Przede wszystkim ona pobudza, działa bakteriobójczo, poprawia stan samopoczucia i koncentrację, chroni też naczynia krwionośne i wzmacnia zęby.
- zielona herbata – kolejny gatunek herbaty, który można znaleźć w większości domów. Powstaje ona w skutek dokładnego suszenia liści zaraz po ich zerwaniu, dzięki temu ma ona bardzo dużo wartościowych składników, w tym alkaloidy, związki garbnikowe, witaminy. Zielona herbata działa bakteriobójczo, wspomaga działanie układu krążenia oraz przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Jej działanie wspomaga też trawienie.
- czerwona herbata – mniej popularny gatunek, powstaje dzięki bardzo wolnej fermentacji, przez co ma bardzo specyficzny i ciekawy smak oraz aromat. Wiele badań udowodniło, że wspomaga ona walkę z nadwagą, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i reguluje proces przemiany materii.
- biała herbata – jest to bardzo ciekawy gatunek, aby go otrzymać konieczne jest ususzenie pączków, które jeszcze się nie rozwinęły. Dzięki swojemu składowi, chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami i znacznie opóźnia proces starzenia. Jej działanie, jest także bardzo pobudzające i relaksujące.
- ziołowe herbaty – produkuje się je z rożnych ziół, dlatego mają dużo właściwości leczniczych i prozdrowotnych, najbardziej popularna jest melisa, lipa oraz rumianek.
- owocowe herbaty – produkuje się je ze specjalnego suszu, są źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Jest to bardzo zdrowy napój, po który chętnie sięgają m.in. osoby, które nie przepadają za smakiem tradycyjnej herbaty.
Istnieje jeszcze wiele innych, bardziej szczegółowych i mniej znanych odmian herbat jak np. yerba mate, którą należy podawać w specjalnym naczyniu. Przyrządza się ją z ostrokrzewu, jej smak może się kojarzyć z herbatami ziołowymi. Jej przyrządzanie to cała ceremonia. Z pewnością warto, zastąpić sztuczne napoje dostępne w sklepach własnie szklanką dobrej herbaty. Można ją podawać na zimno i na gorąco, dzięki czemu w letnie dni ochłodzi, a zimą będzie niezwykle rozgrzewająca.
AKU