Każdy z nas, stosując mniej bądź bardziej restrykcyjną dietę stara się uważać na to, by zbilansować ją odpowiednio do naszego zapotrzebowania na konkretne składniki odżywcze. Warto jednak oprócz tego pamiętać, że niektóre produkty spożywcze, które na stałe zagościły w naszej diecie, nie oddziałują na siebie dobrze i powinniśmy unikać takich połączeń. Tego typu mieszanki mogą utracić wartościowe składniki odżywcze a co gorsza, negatywnie oddziaływać na nasz organizm. Poniżej przedstawione są najbardziej znane połączenia składników, których powinniśmy unikać.
Twaróg i pomidor
Mało kto mógłby pomyśleć, że tak zdrowe i nieszkodliwe produkty spożywcze jak pomidor i twaróg mogą spowodować mieszankę, która na nasz organizm wpłynie negatywnie. Okazuje się, że jest to połączenie, którego powinniśmy unikać. Wapń obecny w nabiale łącząc się z kwasem jabłkowym czy chlorogenowym tworzy kryształki, których nie da się w żaden sposób rozpuścić. Te właśnie kryształki osiadają na stawach, powodując ból a w dłuższym terminie również bolesne choroby stawów.
Ogórek i pomidor
Kolejny duet, w którym pomidor nie działa na korzyść naszego organizmu. Tak popularne przecież kanapki lub sałatki z pomidorem i ogórkiem. Jak się okazuje, to połączenie nie niesie za sobą w naszym organizmie żadnego pozytywnego impulsu związanego z dużą dawką witaminy C. Jak wiadomo, witamina C jest bardzo zdrowa a pomidor zawiera duże jej ilości. Jednak w składzie ogórka znajdziemy askorbinazę, której specyficzną właściwością jest utlenianie witaminy C w dużych ilościach. Dobrą jednak wiadomością jest fakt, iż połączenie musiałoby być bardzo długie, by niszczycielski na witaminę C wpływ askorbinazy mógł zadziałać. Dlatego przygotowując kanapkę, spokojnie możemy połączyć oba warzywa, jednak pamiętajmy, by kanapka nie leżała zbyt długo.
Herbata i ciasto drożdżowe
Herbata i ciasto brzmi jak idealny podwieczorek? Uważajmy na to. Garbniki, odpowiadający w głównej mierze za gorzki smak herbaty ogranicza naszą zdolność do wchłaniania białka oraz ograniczy zbawienny wpływ witaminy B, którego źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe. Im mocniejsza herbata, tym stężenie garbników większe, dlatego warto zaparzyć delikatniejszą w smaku herbatę, która na pewno w mniejszym stopniu wpłynie na redukcję pozytywnych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Ryba i brokuły
Brokuł, po części jedno z najbardziej nielubianych przez dzieci warzyw, wbrew pozorom powinno być ograniczane w połączeniu z rybą. Nie tylko brokuł, ale też brukselka czy kalafior, zawierające goitrogeny ograniczają możliwość przyswajania jodu, który jest składnikiem większości ryb, szczególnie morskich. Jod jest niezwykle cennym dla nas składnikiem odżywczym, warto więc zmaksymalizować jego wchłanianie podczas posiłku rybnego, tym razem ograniczając sałatkę z kalafiorem czy brokułem.
Kawa i mleko
Jedno z najpopularniejszych połączeń, bez których wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Jak się okazuje, białko będące składnikiem mleka nie najlepiej działa na nasz układ trawienny. Wypicie porannej kawy z dużą ilością mleka spowoduje znacznie dłuższy okres przetrawienia tego, co zalega w naszym przewodzie pokarmowym.
ŁNA