Właściwości kawy
Dlaczego pijemy kawę? Zdecydowana większość kawoszy przyznaje, że odpowiada im po prostu smak tego napoju i to właśnie doznania smakowe zachęcają do sięgnięcia po kolejną filiżankę | fot.: Fotolia

Kawa – nie tylko różne smaki, ale i właściwości!

Gdy wybieramy kawę, kierujemy się przede wszystkim doznaniami smakowymi, jakie mogą nam zapewnić jej poszczególne rodzaje. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, że niemal każdy z nich ma pewne właściwości prozdrowotne. Warto je poznać choćby po to, aby czerpiąc przyjemność z picia tego smacznego napoju, nieść pomoc organizmowi.

 

Gdy zawodzi koncentracja

Dlaczego pijemy kawę? Zdecydowana większość kawoszy przyznaje, że odpowiada im po prostu smak tego napoju i to właśnie doznania smakowe zachęcają do sięgnięcia po kolejną filiżankę. Nie brakuje jednak osób przyznających, że kawa pobudza je po zbyt krótkim śnie, dodaje im energii przed wykonaniem ważnego zadania, a nawet – pomaga w skoncentrowaniu się, gdy codzienne obowiązki wymagają skupienia. Naukowcy nie mają wątpliwości, że właściwości pobudzające kawy oraz jej korzystny wpływ na skupienie się nie są wyłącznie efektem placebo. Odpowiada za nie kofeina – najważniejszy i najcenniejszy składnik każdej kawy. Pomagają jej w tym inne substancje wchodzące w skład tego napoju – teobromina oraz teofilina. Wszystkie trzy oddziałują na centralny układ nerwowy sprawiając, że przepływ impulsów elektrycznych w mózgu następuje szybciej. Jeśli więc wydaje się nam, że po filiżance kawy myśli nam się lepiej – nie jest to wyłącznie nasze subiektywne odczucie. Co ciekawe, efekt odczuwany po wypiciu kawy pojawia się bardzo szybko, szacuje się bowiem, że organizm potrzebuje zaledwie piętnastu minut, aby zacząć wchłaniać ją z przewodu pokarmowego. Na najlepszy efekt musimy jednak poczekać jeszcze przynajmniej trzy godziny. Warto o tym pamiętać pijąc kawę przed egzaminem.

 

Szczupła sylwetka dzięki kawie?

W Internecie możemy przeczytać o wyjątkowo dziwnych dietach odchudzających, nic więc dziwnego, że informacja o odchudzających właściwościach kawy jest przyjmowana przez wiele osób z rozbawieniem. A jednak, nie jest to wcale aż tak nieprawdopodobne. Wiele osób zauważa na własnym przykładzie, że kawa obniża apetyt na słodycze. Naukowcy są nam to w stanie wyjaśnić zwracając uwagę przede wszystkim na to, że już po wypiciu jednej filiżanki wzrasta poziom glukozy we krwi. To właśnie dlatego zyskujemy uczucie sytości. Nie jest ono, niestety, długotrwałe, wystarcza jednak, aby zrezygnować z planowanej chwilę wcześniej przekąski.

Mówiąc o korzystnym wpływie kawy na naszą wagę nie możemy zapomnieć i o tym, że kofeina nie tylko pobudza metabolizm, ale i przyczynia się do tego, że szybciej spalamy tłuszcz. Nie zastąpi, oczywiście, ani regularnej aktywności fizycznej, ani zbilansowanej diety. Może jednak wesprzeć nasze działania zwłaszcza, gdy my sami zdecydowaliśmy się już na wprowadzenie pewnych zmian do dotychczasowych nawyków żywieniowych. Naturalnie, efekt ten jest widoczny przede wszystkim wtedy, gdy sięgamy po czarną kawę.

 

Picie kawy w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić naszemu organizmowi choćby dlatego, że pozbywamy się w ten sposób dużych ilości magnezu. Jeśli jednak sięgamy przede wszystkim po kawę bez mleka, a do tego pojemy ją z umiarem, nasz organizm może na tym zyskać. Szczuplejsi i bardziej skoncentrowani z pewnością będziemy też szczęśliwsi.

PPR

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *