baristka używająca chemexu do parzenia kawy
Najzdrowsze są kawy z urządzeń wyposażonych w filtry (ekspresy przelewowe, ciśnieniowe, makinetki). Otrzymujemy z nich napój, który jest pozbawiony niezdrowych substancji, za to pełen korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, jak kwas kawowy | fot.: stock.adobe.com

Jak kawa wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu?

Życie we współczesnym świecie to nieustanna gonitwa. Dom, praca, dzieci, hobby, dom, praca, dzieci, hobby… Większości z nas tak przebiega codzienność, dzień za dniem i tydzień za tygodniem. Dlatego tak ważne są nawet krótkie momenty zatrzymania, odpoczynku i chwili dla siebie. Jedną z najczęściej wykonywanych wtedy czynności jest picie kawy. Napój ten przywodzi niemal same pozytywne skojarzenia właśnie dlatego, że kojarzy się z relaksem. Jednak wokół niej narosło wiele mitów, o tym, że może być szkodliwa dla zdrowia. Jak zatem kawa wpływa na nasz organizm?

Pobudzający wpływ kawy na organizm

Po ten intensywny czarny napój sięgamy najczęściej wtedy, gdy jesteśmy znużeni, zmęczeni i potrzebujemy szybkiego oraz skutecznego pobudzenia. Kawa zawiera kofeinę, która rzeczywiście wpływa na funkcjonowanie mózgu i pomaga mu się obudzić. Co ciekawe, takie działanie trwa zazwyczaj od 15 minut do godziny. Naukowcy w swoich badaniach potwierdzili także, że zmęczeni kierowcy po wypiciu małej czarnej podczas jazdy na stymulatorze popełniali znacznie mniej błędów.

Zdrowotne właściwości małej czarnej

W innych badaniach przeprowadzonych przez naukowców wykazano, że kawa wydłuża życie. Wyniki opublikowało czasopismo „New England Journal of Medicine”. Badania Japończyków i Amerykanów wskazały, że osoby pijące nawet sześć filiżanek dziennie kawy umierają przedwcześnie rzadziej o ok. 20% od osób, które piją dwie filiżanki w ciągu dnia.

Mała czarna okazuje się także zdrowa szczególnie dla panów. Naukowcy z Harvard School of Public Health wzięli pod lupę nawyki 50 tysięcy mężczyzn pracujących w służbie zdrowia. Picie kilku filiżanek kawy było jednym z głównych czynników zmniejszających zachorowanie na raka prostaty nawet o 60%.

Kolejne badania z Vanderbilt University oraz Harvardu udowadniają, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. I to nawet o 25%. Dzieje się tak dlatego, że mała czarna zwiększa wrażliwość na insulinę i przyspiesza metabolizm cukrów.

Jak przygotować bezpieczną i zdrową kawę?

Aby z napoju wydobyć zdrowotne właściwości, musi on być odpowiednio przygotowany. Najpopularniejszy sposób przygotowania kawy, czyli zalanie jej gorącą wodą, okazuje się najmniej bezpieczny dla zdrowia. Głównym winowajcą jest pozostałość na dnie filiżanki, czyli tzw. fusy. Znajdują się w nich substancje, które niekorzystnie wpływają na m.in. układ krążenia. Mogą także podrażniać śluzówkę żołądka.

Najzdrowsze są kawy z urządzeń wyposażonych w filtry (ekspresy przelewowe, ciśnieniowe, makinetki). Otrzymujemy z nich napój, który jest pozbawiony niezdrowych substancji, za to pełen korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, jak kwas kawowy. Dzięki nim uaktywniane są mechanizmy obronne naszego organizmu i usuwane szkodliwe wolne rodniki.

Warto zatem korzystać z udowodnionych naukowo zdrowotnych właściwości kawy. Najlepiej, aby była pozbawiona dodatków typu mleko czy cukier, aby w filiżance znajdował się czysty, czarny napój. Dzięki temu w pełni skorzystamy ze wszelkich dobrodziejstw, jakie wynikają z picia w wolnych chwilach małej czarnej.

KBR

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *