Poniższe produkty spożywcze pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, ponieważ są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny. Częste ich spożywanie pomaga kontrolować cukrzycę lub zapobiegać jej rozwojowi.
Znaczenie produktów o niskim poziomie glikemicznym
Indeks glikemiczny służy do pomiaru, jak szybko węglowodany w żywności przechodzą do krwi jako glukoza po ich strawieniu. Logicznie rzecz biorąc, im szybciej odbywa się ten proces, tym więcej pojawia się skoków cukru i tym gorzej dla zdrowia. Indeks glikemiczny żywności może być niski, średni lub wysoki i jest mierzony w skali liczbowej od 0 do 110. Im wyższa jest ta wartość, tym więcej skoków glikemicznych powoduje po spożyciu. W dalszej części przyjrzymy się produktom, które warto włączyć do diety, jeśli zmagasz sięz wysokim poziomem cukru we krwi.
Seler
Dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu (15), seler pomaga uniknąć skoków glukozy. Jest świetnym diuretykiem, który ułatwia pracę nerek, zapobiega zatrzymywaniu płynów i pomaga eliminować toksyny. Seler jest również wielkim sprzymierzeńcem układu krążenia, pomagając obniżyć poziom cholesterolu dzięki zawartości błonnika i reguluje ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu.
Boćwina
Zawarty w boćwinie błonnik spowalnia jelitowe wchłanianie glukozy, dzięki czemu jej indeks glikemiczny wynosi zaledwie 15. Ale to nie jedyna jej zaleta. Jest również bardzo bogata w żelazo, więc jej jedzenie jest bardzo wskazane dla osób cierpiących na anemię. Jest moczopędna, oczyszczająca i lekka (dostarcza około 20 kcal/100 g), więc jest dobrym wyborem, jeśli chcesz schudnąć. Jeśli jednak masz skłonność do kamieni nerkowych, lepiej jej nie nadużywać, bo dostarcza kwasu szczawiowego, który może skończyć się tworzeniem kamieni nerkowych.
Owies
Owies ma IG poniżej 55 i zawiera rodzaj błonnika (beta-glukany), który spowalnia jelitowe wchłanianie glukozy, co pomaga poprawić kontrolę glikemiczną. Najbardziej polecane w przypadku cukrzycy są jego otręby. Zdrowa jest również mąka, choć zawsze należy ją spożywać w bardzo umiarkowanych porcjach.
Orzechy włoskie
Są bogate w błonnik pokarmowy i mają niski indeks glikemiczny. Są również źródłem mikroelementów, w tym minerałów, takich jak potas i magnez, witamin antyoksydacyjnych i fitochemikaliów, takich jak polifenole, które mogą pomóc w poprawie insulinooporności. Idealnie, orzechy powinny być jak najmniej przetworzone. Jedzenie 25-30 gramów każdego dnia jest wysoce zalecane.
Rośliny strączkowe
Ciecierzyca, soczewica, fasola czy groch mają niski indeks glikemiczny i przede wszystkim dużo błonnika. Kilka badań wykazało, że włączenie do diety roślin strączkowych poprawia kontrolę glikemiczną i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej u osób z cukrzycą typu 2. Optymalnie zaleca się 3 porcje tygodniowo.
Czosnek
Lecznicze właściwości czosnku są dobrze znane od wieków. Ale udowodniono również naukowo, że zawiera on związki, które pomagają poprawić odporność na insulinę. Badania American Chemical Society wykazały, że jego antyoksydanty chronią serce przed chorobami serca wywołanymi przez cukrzycę. Możesz jeść czosnek na surowo, dodawać do sałatek lub używać jako dressing do aromatyzowania potraw.
Dorsz
Ryba, podobnie jak mięso, nie zawiera węglowodanów, więc jej IG wynosi 0. Jednak w badaniu przeprowadzonym wśród norweskich kobiet w ciągu 5 lat stwierdzono, że spożywanie ryb zimnowodnych, zwłaszcza dorsza, pomaga kontrolować i zapobiegać cukrzycy, co nie ma miejsca w przypadku mięsa. Jeśli tylko jest to możliwe, najlepiej wybierać ryby jako źródło białka w diecie.
Jogurt
Jedzenie jogurtu codziennie pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Wykazano to w dużej metaanalizie z 2014 roku, że jogurt jest jedynym produktem mlecznym, który obniża ryzyko wystąpienia tego zaburzenia. Oczywiście jogurt musi być zwykłym jogurtem. Jogurty słodzone lub smakowe zawierają cukier i substancje słodzące, których oczywiście należy unikać, jeśli chorujemy na cukrzycę.
MDY