jak zrobić domową pizzę
Przyrządzanie domowej pizzy to czysta przyjemność a smak, który uzyskasz stosując się do powyższych wskazówek sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz chciał zjeść pizzy z kartonu, lub na wynos | fot.: Fotolia

Poznaj najlepszy przepis na pyszną, domową pizzę

Szukasz sprawdzonego przepisu na domową pizzę? Trafiłeś pod dobry adres. Poniżej przedstawimy Ci kilka wskazówek, które sprawią, że Twoja pizza będzie naprawdę pyszna!

Domowa pizza na cienkim cieście to nie tylko wspaniały smak drożdżowego ciasta i pełna dowolność w doborze dodatków, ale również pewność, że zawarte w niej składniki są po prostu zdrowe! Z poniższego poradnika dowiesz się jak przyrządzić smaczne ciasto oraz aromatyczny sos, który sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz chciał zamówić pizzy na telefon!

Poznaj skuteczny sposób na pyszne ciasto do pizzy!

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 50 g świeżych drożdży;
  • 150 ml ciepłej wody;
  • 6-7 czubatych łyżeczek mąki do wypieków drożdżowych;
  • Pół łyżeczki cukru;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • Pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotuj małą miseczkę i rozkrusz w niej 50 g świeżych drożdży, dodaj 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Następnie zalej składniki oko 50 ml ciepłej wody i dokładnie je wymieszaj. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia na około 10 minut. Jeśli substancja potroiła swoją objętość możesz przejść do kolejnego etapu, jeśli nie, przygotuj zaczyn raz jeszcze.

Krok 2: To dużej miski wsyp 6 czubatych łyżek mąki do wypieków, dodaj do nich pół łyżeczki soli i przygotowany wcześniej zaczyn. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj do niego odrobinę wody. Wyrabiaj ciasto przez około 7 minut, aż do momentu, gdy swobodnie zacznie odchodzić od Twoich palców. Dodaj do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i wyrabiaj ciasto przez następne 3 minuty, a następnie uformuj je w kulkę.

Krok 3: Wyrobione ciasto posyp delikatnie mąką i pozostaw w misce pod przykryciem na około półtorej godziny.

Krok 4: Po wyrośnięciu połóż ciasto na stole i zacznij rozciągać je palcami tak, aby uformować równe koło.

UWAGA: Do formowania ciasta nie używaj wałka! Wyrabianie ciasta palcami sprawia, że jest ono chrupiące i puszyste.

Jak przyrządzić wyjątkowy sos do pizzy?

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • 6 dojrzałych pomidorów, lub pomidorów w puszcze
  • 1 małej cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Suszoną bazylię;
  • Łyżkę oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczkę cukru, lub miodu.

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotowana cebulę dokładnie obierz i pokrój bardzo drobno. Następnie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wsyp do niej pokrojoną cebulkę. Posyp cebulkę szczyptą cukru i dodaj do niej drobno posiekany czosnek.

Krok 2: Pokrojone w kostkę i filetowane pomidory dodaj do zarumienionej cebulki oraz czosnku. Następnie duś wszystkie składniki na patelni przez około 5 minut i dodaj do nich 2 szczypty suszonej, lub świeżej bazylii. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodaj do niego łyżeczkę cukru. Gotuj wszystkie składniki przez 5 minut, a następnie pozostaw sos do wystygnięcia.

Krok 3: Ostudzony sos rozprowadź cienko na warstwie przygotowanego ciasta i umieść na nim wybrane składniki. Piecz pizzę w rozgrzanym (do 230 stopni) piekarniku przez około 15 do 20 minut.

Sprawdzone triki, które sprawią, że Twoja pizza zawsze będzie udana!

  • Do swojej domowej pizzy wybierz wysokiej jakość ser mozzarella.
  • Aby Twoja pizza była smaczna i zdrowa, wybierz do niej zdrowe dodatki, takie jak pomidory koktajlowe, brokuły i białe mięso.
  • Tarty ser posyp delikatnie bezpośrednio na sosie pizzy, a jego resztę rozprowadź już po nałożeniu pozostałych składników.
  • Przygotuj do swojej pizzy naturalne dipy, na przykład: sos jogurtowo-koperkowy, lub łagodny sos pomidorowy na bazie przecieru.

Przyrządzanie domowej pizzy to czysta przyjemność a smak, który uzyskasz stosując się do powyższych wskazówek sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz chciał zjeść pizzy z kartonu, lub na wynos.

KZI

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *