Ostatnimi czasy batoniki proteinowe stały się ulubioną przekąską nie tylko dla ludzi uprawiających sport, ale także dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla standardowych batonów, które można kupić w każdym sklepie. Coraz częściej jednak można spotkać się z batonikami proteinowy przy kasach w supermarketach lub na stoiskach ze zdrową żywnością. Niestety, kupując je, nie zawsze mamy pewność, że są w 100% zdrowe i naturalne. Najlepiej, jeżeli takie batoniki przyrządzimy sami w domu. Będziemy mieli pewność, że jest to zdrowa i smaczna przekąska.
Przekąska nie tylko dla sportowców
Batony proteinowe, mimo iż zawierają mnóstwo białka i dostarczają energii, nie powinny być stałym elementem naszej diety. Batony proteinowe jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do odwrotnych skutków, gdyż posiadają nasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany proste. Jeżeli jednak intensywnie uprawiasz sport, to taki batonik będzie świetnym uzupełnieniem diety po treningu. Batonik też będzie doskonałym zamiennikiem sklepowych przekąsek dla zabieganych, którzy zapominają o zjedzeniu posiłku. Taki smakołyk możemy z łatwością wrzucić do torebki lub plecaka i wyciągnąć zawsze, gdy mamy na niego ochotę.
Zrób to sam – czyli jak zrobić batony proteinowe w domu
Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie batoników proteinowych w domu. Przyrządzenie ich samodzielnie daje możliwość użycia ulubionych składników i zwiększa świadomość na to, co tak naprawdę jemy. Przyrządzenie ich jest naprawdę łatwe, a za jednym razem można przygotować porcję na kilka dni. Co ważne, aby zapewnić odpowiednią ilość białka – które de facto stanowi o tym, że baton jest proteinowy, należy użyć odpowiedniej odżywki białkowej – waniliowej lub czekoladowej, zależnie od upodobań i preferencji.
Przykładowe przepisy na białkowe i pełnowartościowe batony:
- 2 banany
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki miodu
- 2,5 dag dowolnej czekolady
- 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 miarki odżywki białkowej
Banany rozgnieć widelcem w misce. Następnie po kolei dodawaj pozostałe składniki, cały czas mieszając. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj batoniki dowolnego kształtu. Piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu batoników oblej je rozpuszczoną czekoladą i ponownie odczekaj do ostygnięcia.
- 4 łyżki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- 3 łyżki kakao
- 200 g daktyli (koniecznie bez pestek)
- 2 łyżki masła orzechowego
- ulubione orzechy (migdały, brazylijskie, laskowe)
- 2 miarki odżywki białkowej
- woda
- wiórki kokosowe
Daktyle zalej gorącą wodą i zaczekaj, aż zmiękną. Następnie odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować składniki. Dodaj masło orzechowe i płatki owsiane i zblenduj wszystko razem na gładką masę. Do powstałej masy dodaj ulubione orzechy (najlepiej posiekane) oraz kakao i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Przełóż masę do prostokątnego pojemnika i rozprowadź równomiernie, zakrywając dno pojemnika. Włóż do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje, pokrój ja na równe batoniki. Gotowe.
Największym plusem przygotowania batoników proteinowych w domu jest szybkość ich wykonania, a także łączenie ze sobą pełnowartościowych składników, które najbardziej lubimy. Takie małe co nieco na przegryzkę, możemy zapakować w folię aluminiową i mieć zawsze przy sobie, żeby zjeść ze smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota.
KBD