Szybkie i łatwe w zrobieniu ciasta sprawdzają się idealnie w sezonie letnim, kiedy wokół nas mnóstwo owoców. Wystarczy je zerwać, połączyć z kilkoma składnikami i delektować się pysznym smakiem. Ciasta bez pieczenia zdobywają coraz większą popularność, gdyż są dedykowane dla osób, które znakomicie radzą sobie w kuchni jak i tych, którzy wszystko wokół przypalają.
Sezonowe słodkości
Sezonowe owoce są nie tylko zdrowe, ale również smaczne i soczyste, co przynosi ukojenie podczas prawdziwych upałów. Jeśli chcemy w łatwy i szybki sposób zaskoczyć gości, nie ma innego sposobu, jak zrobienie ciasta. Wystarczy zakupić kilka podstawowych składników m.in.: ciastka, mleko, budyń, owoce, galaretkę, czekoladę czy orzechy. Podstawą ciasta zastępującą: biszkopt, kruche ciasto bądź tartę będzie zmieszanie kruchych ciastek lub herbatników razem z odrobiną masła. Powstałą masę formujemy na dnie i spód ciasta gotowy. Ciasto możemy również przygotować w zwykłej, klasycznej foremce albo, podążając za aktualnymi trendami: w szklanych foremkach, słoiczkach, pucharkach czy salaterkach. Kolejną warstwą ciasta może być: krem, budyń lub serek homogenizowany wymieszany z galaretką, który nie tylko ubarwi nasz deser, ale również wydobędzie z owoców ich niezwykły smak. Wszystkie kremy mają to do siebie, że przed podaniem muszą poleżeć kilka godzin w lodówce, dlatego ważne jest, aby przygotowując deser, wygospodarować sobie trochę czasu na połączenie i schłodzenie składników. Ostatnią warstwą są najczęściej owoce: truskawki, wiśnie, brzoskwinie, czereśnie, winogrona czy bardziej egzotyczne jak mango i papaja. Polane galaretką, bądź surowe z odrobiną czekolady, posypane orzechami czy wiórkami kokosowymi zasmakują wszystkim znajomym. Ciasta bez pieczenia będą więc idealnym rozwiązaniem na każdą okazję! Sprawdzą się zarówno po obiedzie, jak i w gronie rodziny, świętując urodziny czy imieniny. Zasmakują dzieciom i dorosłym. Co więcej, są idealnym wyborem w upalne dni, przynosząc orzeźwienie i ukojenie.
Jak w kawiarni
Niezwykłe połączenie karmelu z wanilią, orzechów z czekoladą, z dodatkiem cynamonu czy piernika rozgrzeje w chłodniejsze, jesienne wieczory. Podane ze świeżo zmieloną kawą wniesie do domu nie tylko aromaty, co klimat jak w kawiarni. Dzięki zrobieniu ciasta bez pieczenia, zaoszczędzimy i sprawimy najbliższym ogromną radość! Szybkie ciasta to przede wszystkim mix składników i różne formy ich łączenia. Możemy bawić się przepisami, urozmaicać, dodawać, ulepszać, aby następnym razem zaskoczyć jeszcze bardziej. Do kremu możemy dodawać rurki, wafle, żelki i inne łakocie. Wszystko zależy od tego, komu ciasto podamy. Dla dzieci, polecamy wszystko to, co kolorowe: mix owoców, cukierków, pianki, żelki, drażetki. Dla uzależnionych od czekolady: połączenie ciemnej czekolady z białą, dużo orzechów, karmelu i kokosu! Każdy z pewnością znajdzie smak dla siebie.
Ciasta bez pieczenia sprawdzą się niezależnie od uroczystości. Mogą być podane w różnej formie, złożone z kilku lub kilkunastu składników, w bogatszej lub bardziej ekonomicznej wersji. Są dodatkiem do kawy, herbaty czy chłodnych napojów. Przynoszą ulgę w letnie dni i dają mocą dawkę energii na resztę dnia.
KBR