W sezonie jesienno-zimowym wiele mówi się na temat odporności organizmu. Tym tematem nie powinniśmy jednak zajmować się dopiero wtedy, gdy szerzą się różnego rodzaju infekcje i stajemy się bardziej podatni na wirusy. O odporność trzeba dbać cały rok i nie oznacza to wcale przyjmowania dużej ilości suplementów diety. Wręcz przeciwnie, swój układ odpornościowy można wzmacniać dzięki prostym domowym sposobom, tak naprawdę nic nas nie kosztującym.
Odporność organizmu – jak ją wzmocnić?
Bardziej podane na różnego rodzaju infekcje są szczególnie te osoby, które mają problem z używkami. Choroby dotykają palaczy i tych, którzy spożywają regularnie alkohol. Warto zatem zastanowić się nad zmianą swojego stylu życia oraz przyzwyczajeń. Papierosy najlepiej wyeliminować całkowicie. Jeśli natomiast chodzi o alkohol, dobrze jest ograniczyć go do minimum i pić jedynie w trakcie specjalnych okazji. Można także zdecydować się na zdrowsze wersje trunków, przykładowo wino.
Niezwykle ważnym czynnikiem jest także wysypianie się. Powinniśmy spać minimum 8 h w ciągu doby. Brak snu sprawia, że organizm jest bardziej podatny na infekcje. Co natomiast ze stresem, który towarzyszy praktycznie każdej osobie w ciągu dnia? Choć nie da się go całkowicie wyeliminować, to można starać się go ograniczyć. Pomóc w tym mogą ćwiczenia relaksacyjne, jakieś rozciąganie itp. Regularna aktywność fizyczna również wzmacnia odporność. Każdy powinien decydować się na nią jednak w zgodzie z własnymi upodobaniami. Jeśli ruch sprawia nam przyjemność wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że nie będziemy chcieli go zaprzestać.
Co jeść żeby nie chorować?
Nie od dziś wiadomo również, że na układ immunologiczny wpływ ma nasza dieta. Elementem tego układu są bowiem jelita, a w nich ląduje wszystko to, co pierwotnie znajduje się także na naszym talerzu. W codziennych posiłkach nie powinno brakować przede wszystkim naturalnych probiotyków. Gdzie można je znaleźć? Są one w jogurtach lub też w kefirze. Źródłem probiotyków są także kiszonki i zakwasy, przykładowo zakwas buraczany. Kiszeniu poddaje się takie produkty jak kapusta oraz ogórki. Tak naprawdę jednak wiele innych produktów również nadaje się do kiszenia. Można takie kiszonki przygotowywać zatem samodzielnie, korzystając z licznych przepisów.
Ogromnym wsparciem dla układu odpornościowego, są także zioła. Można pić z nich ziołowe napary rozgrzewające. Wśród godnych zainteresowania ziół, warto wymienić chociażby rumianek, pokrzywę, nagietek czy czarny bez.
W okresie jesienno-zimowym wiele osób decyduje się również na picie różnego rodzaju syropów. Mowa tutaj o popularnym syropie z miodu i czosnku czy też syropie z czarnego bzu. Wiele takich wzmacniających syropów o naturalnym składzie, można zakupić w gotowej formie. Jednak sporo z nich jest na tyle prostych do wykonania, że warto zrobić je samodzielnie dla wszystkich domowników. Sprawdzają się one w działaniu przede wszystkim profilaktycznym. Pomagają jednak również wtedy, gdy infekcja zaatakuje już organizm.
BKS