deser z tapioki
Malutkie przezroczyste kuleczki nie mają smaku ani zapachu, dzięki czemu możemy wykorzystać je na różne sposoby | fot.: stock.adobe.com

Tapioka – czym jest i jakie ma właściwości? Jak przygotować pyszny deser z tapioką?

Tapioka to składnik, który nie jest zbyt popularny w Polsce. Warto jednak przyjrzeć mu się bliżej, aby dostrzec jego właściwości odżywcze oraz różnorodne zastosowania. Można przy jej pomocy wyczarować pyszne dania. Najlepiej sprawdzi się do słodkich deserów oraz ciast. Czym jest tapioka i jak jej używać?

Tapioka – charakterystyczne cechy

Można powiedzieć, że tapioka to kasza z manioka, a dokładniej skrobia wytworzona z tej rośliny. Maniok to roślina występująca w Ameryce Południowej i Środkowej i właśnie dlatego nie jest tak popularna w naszej szerokości geograficznej. Tapioka może mieć postać mąki bądź przezroczystych kulek. Tej pierwszej można z powodzeniem używać jak zwykłej mąki, czyli do produkcji ciast, deserów, budyniu, a także do zagęszczania zup i sosów. Jednak to ta druga forma budzi najwięcej obaw i kontrowersji.

Malutkie przezroczyste kuleczki nie mają smaku ani zapachu, dzięki czemu możemy wykorzystać je na różne sposoby. Co więcej, tapioka jest odpowiednia dla osób na restrykcyjnych dietach, ponieważ nie zawiera cholesterolu, glutenu, jest hipoalergiczna i lekkostrawna. Jej zaletą jest to, że zawiera sporą ilość węglowodanów. Dodatkowo, tapioka jest świetnym źródłem wapnia, a więc wpływa zbawiennie na kondycję kości. Jest także źródłem żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Spożywanie jej może uchronić przed anemią. Ale to nie wszystkie jej właściwości. Posiada ona również duże ilości błonnika, który pomaga pozbyć się zaparć i bólu brzucha a dodatkowo stymuluje pracę układu trawiennego, dzięki czemu po jej spożyciu czujemy się lekko. Sprawia to, że świetnym pomysłem może być włączenie jej do diety osób starszych i dzieci. Można z niej przygotować kaszki, do których wystarczy dodać owoce aby smakowały pysznie.

Warto dodać, że kulki tapioki podczas gotowania pęcznieją i stają się większe, a do tego przezroczyste. Można spożywać ją tylko po ugotowaniu- na surowo jest trująca.

Łatwy i szybki deser z tapioki

Aby przygotować pyszny deser będziemy potrzebować takich składników:

  • tapioka
  • mleczko kokosowe
  • cukier
  • brzoskwinie
  • banany
  • czekolada
  • listki mięty

W garnku umieszczamy tapiokę i mleczko kokosowe. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Kiedy jest gotowa dodajemy do niej cukier (ilość zależna od naszych preferencji). Następnie kroimy banany i brzoskwinie i blendujemy je na gładki mus. Najlepiej sprawdzą się banany, które są mocno dojrzałe. Potem przekładamy do słoiczków ugotowaną tapiokę, a na nią wykładamy mus owocowy. Wszystko razem posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkami mięty. Jeśli chcemy przygotować taki deser w upalne dni, warto przed podaniem schłodzić go w lodówce.

Warto zainteresować się tapioką ze względu na jej właściwości odżywcze. Przy jej pomocy można przygotować wiele pysznych potraw. Dzięki temu, że nie ma smaku, można dodać ją zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Należy jedynie pamiętać, aby kuleczki gotować tak długo, aż staną się całkowicie przezroczyste- zagwarantuje to, że tapioka będzie lekkostrawna.

PLU

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *