Pandemia koronawirusa spowodowała, że znaczna część ludzi nie spędzi Świąt Bożego Narodzenia ze swoimi najbliższymi. Niestety, w tym roku musimy ograniczyć wyjazdy do krewnych. Co zatem przygotować, jeśli Święta spędzać będziemy w domu? Jakie potrawy wykonamy szybko i łatwo?
Wigilijne smaki
Po pierwsze musimy zastanowić się jakie potrawy przygotować na Wigilię. Według tradycji powinno być ich aż dwanaście. Jeśli jednak tę wyjątkową kolację będziemy spożywać w małym gronie, warto ograniczyć ilość przygotowywanego jedzenia, tak, aby nic się nie zmarnowało. Dobrym pomysłem są oczywiście pierogi. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest wcale tak pracochłonne, a smak na pewno wynagrodzi czas spędzony w kuchni. Poza tym pierogi to często główny gwóźdź programu, na który czekamy cały rok. Nie warto więc odbierać sobie tej przyjemności. Aby zrobić pierogi najpierw musimy zrobić ciasto, które składa się z mąki, wody, jajek oraz odrobiny soli. Po wyrobieniu ciasta należy wyciąć z niego małe kółka i nakładać na nie wcześniej przygotowany farsz z kapusty i grzybów, a następie zginać na pół i zlepiać brzegi. Kolejną obowiązkową i nie trudną do zrobienia pozycją na Wigilii jest karp. Jeśli kupimy gotowe kawałki ryby, jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Wystarczy zanurzyć kawałek w rozmieszanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Oczywiście nie możemy zapomnieć o napojach. Warto przygotować kompot, ponieważ jego wykonanie nie jest trudne. Wystarczy suszone owoce wrzucić do garnka, dodać cukier i wodę i gotować aż do osiągnięcia odpowiedniego koloru.
A co na kolejne dni?
Oprócz dań Wigilijnych, musimy oczywiście przygotować także coś na następne dwa dni Świąt. Dobrym pomysłem jest sałatka jarzynowa. Ugotowane warzywa wystarczy pokroić w kosteczkę, a następnie wymieszać z majonezem i doprawić. Jeśli do pomocy zaangażujemy rodzinę, z pewnością wykonanie sałatki nie będzie bardzo czasochłonne. Świetnym pomysłem może być także zrobienie talerza mięs i serów. Możemy samodzielnie przygotować szynki i pieczenie, ale jeśli nie chcemy tego robić, wystarczy, że kupimy dobrej jakości gotowe wędliny, a następnie ułożymy je na talerzu wraz z serami i udekorujemy. Kolejną świetną opcją mogą być małe galaretki, np. z mięsem z kurczaka. Aby je przygotować potrzebne będą: ugotowana pierś z kurczaka, kukurydza, groszek, ugotowana marchew oraz jajka. Wszystkie składniki umieszczamy w małych miseczkach, a następnie zalewamy żelatyną. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż stężeją. Gotowe!
Jak widać, przygotowanie posiłków na Święta Bożego Narodzenia nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Możemy wybrać takie potrawy, które będą łatwe i szybkie do zrobienia. Pamiętajmy także, że jeśli będziemy spędzać ten czas w małym gronie, nie przygotowujmy zbyt dużej ilości jedzenia. Nie warto tracić pieniędzy i czasu tylko po to, by finalnie potrawy wyrzucić do kosza. Nawet jeśli te Święta będą inne niż dotychczas, z pewnością będą równie piękne i magiczne!
PLU