Awokado to owoc ceniony na całym świecie, a wszystko przez jego niesamowite właściwości. Idealnie smakuje zarówno w wytrawnych odsłonach, jak i na słodko. Powstaje coraz więcej przepisów z udziałem tego owocu, a wszystkie stają się niezwykle popularne. Czy potrawy z awokado rzeczywiście są tak smaczne?
Cenne właściwości awokado
Awokado zasłynęło w głównej mierze przez swoje właściwości lecznicze i odżywcze. Owoc w 100 gramach zawiera bardzo imponującą ilość zdrowych tłuszczy, która wynosi aż 14.5 g.
Jakie właściwości posiada awokado? Oto kilka najważniejszych:
- zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, omega-6 oraz omega-9. Są one bardzo istotne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Dostarczanie odpowiednich ilości tych kwasów reguluje wiele procesów w organizmie.
- zdrowe tłuszcze zawarte w awokado wspomagają przyswajanie innych ważnych dla organizmu pierwiastków i związków.
- duża ilość witamin jest niezwykle cenna dla zdrowia. Awokado dostarcza przede wszystkim witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego owoc jest zalecany szczególnie w czasie ciąży. Ponadto awokado jest bogate w witaminy C, A oraz E.
- posiada działanie antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz układu nerwowego, a wszystko przez bardzo wysoką zawartość potasu.
Słodkie awokado – czyli najpopularniejszy deser XXI wieku
Awokado w ostatnim czasie zasłynęło w mediach społecznościowych. Spożywanie tego owoca jest modne, a sposobów na jego wykorzystanie powstaje coraz więcej. Jednym z najpowszechniejszym jest czekoladowy krem z awokado. To niezwykle prosty i smaczny przepis. Wystarczy kilka składników, a krem powstaje w ekspresowym tempie. Od czego zacząć?
Na początek warto wyposażyć się w dojrzałe awokado. Powinno się rozpływać jak masło. Warto wiedzieć, że awokado z zielona skórką często potrzebuje kilku dni, aby stało się idealnie dojrzałe. Istnieje też czarna odmiana awokado, która rozpływa się w ustach natychmiast.
Do kremu niezbędne jest:
- 1 awokado
- 1 mocno dojrzały banan
- masło z orzechów laskowych lub całe orzechy
- 2 łyżki kakao
- ksylitol lub erytrytol
Wykonanie kremu czekoladowego jest niezwykle proste. Wystarczy awokado dokładnie zmiksować ze wszystkimi składnikami. Jednak przed tym warto slodziwo przerobić na puder, dzięki czemu grudki nie będą tak wyczuwalne.
Taki krem może być wykorzystywany do wypieków, naleśników, gofrów czy do smarowania pieczywa.
Awokado na słono – przepis podbijający serca smakoszy
Najpopularniejszym przepisem z udziałem awokado jest guacamole. To bardzo szybkie proste i smaczne danie zachwyci każdego smakosza wytrawnej kuchni. Jak je zrobić? To proste.
Wybieramy dojrzałe awokado, najlepiej takie o konsystencji masła. Odbieramy je, a następnie dodajemy sok z limonki, świeżą kolendrę, czosnek oraz sól. Następnie mikrujemy na gładką masę. Dla smakoszy ostrych potraw idealnym dodatkiem będzie ostra papryczka chili.
Jak jeść guacamole z awokado? Najlepiej w formie dipu do naczosów. Jednak będzie również idealnym dodatkiem do kanapek, wrapow czy taco.
Awokado można wykorzystać na wiele sposobów. To owoc pasujący zarówno do potraw na słono, jak i na słodko. Ze względu na swój smak i właściwości powinien być spożywany jak najczęściej!
ESZ