Kapusta to warzywo, które wzbudza rozmaite emocje. Jedni przepadają za jego smakiem, a inni wręcz przeciwnie. Z całą jednak pewnością nie można odmówić mu pozytywnego wpływu na nasze zdrowie i urodę. Warto również mieć świadomość tego, że istnieje wiele rodzajów kapusty, które można wykorzystać na rozmaite sposoby.
Kapusta biała i czerwona- najpopularniejsze rodzaje kapusty
Nie sposób ukryć, że do najbardziej znanych rodzajów kapusty należy ta czerwona oraz biała. Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym, dlatego powinna znajdować się w diecie osób odchudzających się. Jest także zasobna w witaminę A, która jest dobra dla skóry oraz włosów. W kapuście białej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ta odmiana warzywa wspaniale nada się na gołąbki, a także na różnego rodzaju przetwory. Z powodzeniem można ją ukisić. Kapusta czerwona posiada podobne właściwości co kapusta biała, ale ze względu na charakterystyczny czerwony kolor znajdziemy w niej antocyjany o działaniu antyoksydacyjnym. Z kapusty czerwonej możemy przygotować zdrową i aromatyczną surówkę do obiadu. Ten rodzaj kapusty szczególnie dobrze komponował się będzie z gęsiną.
Jakie zastosowanie znajdzie kapusta włoska?
Bardzo popularną odmianą kapusty jest również ta włoska. Posiada ozdobne, nieco pomarszczone liście, które posiadają przepiękny kolor szmaragdu. Jest zasobna w witaminę K, a także w witaminę C. Znajdziemy w niej również sporo błonnika, przez co może pomóc ona osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Przeciwdziała ona wielu nowotworom, a także chorobom układu krążenia. Z kapusty włoskiej możemy przyrządzić smakowitą sałatkę, którą podamy z dodatkiem innych warzyw. Na uwagę zasługuje również zupa z kapustą włoską. Wspaniałym pomysłem będzie również przyrządzenie z niej oryginalnych gołąbków. Warto nadziać je inaczej niż te tradycyjne, które przyrządzamy z białej kapusty. Do zrobienia farszu możemy użyć tuńczyka oraz suszonych pomidorów.
Poznaj kapustę pak-choi
Kapusta pak-choi zwana jest także kapustą chińską. Jest szczególnie popularna w Azji. Liście tego warzywa są dość długie i posiadają zieloną barwę. Końcówki liści mają jednak biały kolor. Warzywo to, podobnie zresztą jak większość odmian kapust jest niskokaloryczne. Z tego też względu, z powodzeniem może być spożywane przez osoby, które liczą kalorie. W kapuście tej znajdziemy spore ilości żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kapusta chińska pak-choi jest wspaniałym dodatkiem do zdrowych zup. Może stanowić także składnik dań mięsnych oraz dań z dodatkiem ryby. Wspaniale smakuje także duszona na patelni z dodatkiem aromatycznych przypraw, orzechów oraz innych warzyw.
Wszystkie rodzaje kapusty posiadają cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Do najpopularniejszych rodzajów kapusty należy bez wątpienia zaliczyć czerwoną oraz białą. Popularna jest także kapusta włoska oraz pak-choi. Każda z nich nadaje się do przyrządzenia na wiele sposobów. Warto ich skosztować, aby poznać swój ulubiony smak.
AUN